Nikada nije prerano da Vaši klinci postanu mali ekonomisti. Iskoristite svaki odlazak u dućan za važne životne lekcije.

O potrebama i željama – kako naučiti djecu raspolagati s novcem odgovorno

 

Tema odnosa djece i novca na prvu bi se mnogima mogla učiniti preambicioznom, čak preuranjenom. Kao da djecu tjeramo odrasti prije vremena.

 

No nije tako.

 

Brojna istraživanja pokazala su kako rano upoznavanje djece s osnovama ekonomije – onim temeljnim znanjima o raspolaganju novcem – imaju pozitivne učinke na njihove kasnije financijske navike i odluke.

 

Mi se zasad ne bismo pozivali na velike znanstvene tvrdnje. Umjesto toga, više bismo vam voljeli pokazati kako škola ne mora biti baba roga, ako za znanje naučeno u školi djetetu ponudimo uporište u stvarnom svijetu. Primjenu u praksi.

 

Novac je recimo savršen primjer primijenjene matematike.

 

 

“AKO KRUH KOŠTA 7 KUNA, A TI SI TETI DAO 10, KOLIKO TI TETA TREBA VRATITI?”

 

Školsko znanje djeci se često čini apstraktnim (ne, djeca ne znaju tu riječ, naravno, ali da je znaju sigurno bi to tako opisala ;)).

 

To je greška u pristupu. I ako učiteljice i učitelji kojim slučajem ne uspiju približiti školsko znanje dječjem konkretnom iskustvu, mi kao roditelji svakoga dana možemo popraviti tu grešku.

 

U slučaju matematike, bilo koji odlazak u dućan je prilika za to.

 

Ajme meni, samo da ih ne vodim u dućan! – reći će sad većina roditelja.

 

I zaista, kada djeca krenu moljakati za nove igračke i slatkiše u dućanu, roditeljima već kreću živčani tikovi. Svaki put. I uvijek iznova. Pa izbjegavaju klince uopće i povesti sa sobom.

 

A zapravo propuštaju priliku za životnu lekciju – onu o razlikovanju želja od potreba.

 

ŠTO NAM TREBA, A ŠTO ŽELIMO

 

Naime, jeste li ikad razmišljali o tome da prilikom odlaska u dućan djetetu ponudite aktivnu ulogu? Iznenadili biste se koliko ozbiljno oni to mogu shvatiti. I zaigrati se čak. Pa čak i zaboraviti na nove igračke i slatkiše.

 

Djetetov zadatak neka bude nešto jednostavno. Neka pronađe cijene proizvoda koje ste došli kupiti.

 

Na popisu neka budu samo stvari koje vam zaista trebaju. Hrana, deterdžent, vrećice za usisavač i tome slično. Prije kupovine dogovorite se koliko novaca imate na raspolaganju.

 

Za ostatak novaca pristanite kupiti nešto što vam nije potrebno, ali je djetetova želja.

 

Nakon što se u košarici nađu sve te potrebne stvari, pustite djetetu da zbroji njihove cijene i utvrdi koliko vam je novca ostalo. Uvjeravamo vas, vaše će se dijete osjećati ponosno što ste mu povjerili taj zadatak. A povrh svega, naučit će samostalno procijeniti na što bi se zaista isplatilo potrošiti onaj ostatak novca.

 

I tako ste svoje dijete upravo naučili razlikovati POTREBU od ŽELJE.

 

I više od toga – svoje ste dijete upravo naučili kako će jednog dana održavati svoje vlastito kućanstvo i raspolagati svojim vlastitim financijskim sredstvima.

 

 

Iskoristite svaku priliku za to. Pretvorite svakodnevne situacije u priliku za učenje kroz igru. Prihvatite pomoć vitezova, vilenjaka i super-junaka. I čitajte naš blog.

 

……………………….

 

 

P. S. A što je s hrvatskim? Možda vaše dijete čita presporo. Jeste li pokušali s igrom čitanja uličnih natpisa iz jurećeg tramvaja? Tko ne pročita sve izloge do sljedećeg semafora izgubio je. Probajte.

Add your thoughts

Call Now Button